
Plastik neden zararlıdır?
Ne yazık ki, hayatımızda hızlı büyüme ve ilerlemeye yol açan şeylerin de elbette olumsuz yanları vardır. Bu özellikle plastik ambalajlar için geçerlidir.
Tabii ki, endüstride plastik kullanımı, gıda ürünlerinin ve içme suyunun çok daha kolay ve ekonomik bir şekilde taşınabileceği anlamına geliyordu. İstatistikler, plastik kullanımının ne kadar hızlı arttığını tekrar tekrar göstermektedir.
Azaltılmış ve bilinçli plastik tüketimi sadece çevremizi korumakla kalmaz, aynı zamanda kişisel sağlığımızı da korur ve iyileştirir.
Plastik ile sağlık sorunları
BPA (bisfenol-A) gibi plastiklerdeki bazı kimyasallar, zararlı etkileri nedeniyle geçmişte tekrar tekrar odaklanmıştır.
Çoğu zaman plastikler, daha dayanıklı olmalarını sağlamak için zorlu özellikleri nedeniyle BPA’ya eklenir. Bununla birlikte, BPA geçmişte hayvan yemlerinde inek ve tavukları daha fazla kilo almaya teşvik etmek için de kullanılmıştır.
BPA güçlü bir hormonal etkiye sahiptir ve vücutta östrojenlerin etkilerini taklit edebilir, bu da obezite ve hormonal sorunlara yol açabilir.
BPA ve ftalat (plastikleştirici) insan vücudu üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir ve birçok sağlık problemiyle tekrar tekrar ilişkilidir.
Bunlardan Bazıları:
- Kadın ve erkek cinsel organlarının malformasyonu
- Kadınlarda erken ergenlik
- düşük sperm kalitesi
- Meme ve prostat kanseri
- kısırlık
- düşükler
- şişmanlık
- 2 tip diyabet
- alerjiler
- DEHB gibi nörolojik problemler
- astım
- kalp hastalığı
- karaciğer hastalığı
Gıda ambalajından gelen plastikler gıda tarafından emilebilir ve böylece vücudumuza ulaşabilir. Bu arada, test edilen kişilerin% 92’sinin vücutlarında (yenidoğan dahil) tespit edilebilir seviyelerde BPA ve diğer plastik kimyasallar vardı.
Ftalatlar gibi plastikleştiriciler, donör annede kısmen maruz kaldıkları erkekler ve erkekler için özellikle tehlikelidir. Yaygın sonuçlar arasında bağışıklık sistemi bozuklukları, düşük testosteron seviyeleri, infertilite ve diğer birçok sağlık sorunu bulunur.
Plastik ile hafife alınan çevre sorunları
Sağlığımız aynı zamanda çevremizin sağlığına da bağlıdır. Taze ve enerjik yiyecekleri ancak toprak, su ve güneş birlikte oynarken hasat edebiliriz. Sağlıksız ve kötü bir çevre bizim için ihtiyaç duyduğumuz sağlıklı gıdaları üretemez.
Hastalığa teşvik edecek bir ortam hem insanları hem de hayvanları etkiler.
Plastik atıkların çoğu denize giriyor. Deniz tuzu ve ultraviyole (UV) ışığı, plastikten denizdeki çeşitli toksik kimyasalları serbest bırakır. Bu aynı zamanda deniz hayvanlarında hormonal bozukluklara yol açar, bu da bizi yani insanlarıda etkiler.
Plastik tüketimi dünya çapında hayal edilemez oranlara ulaştı:
- Her yıl bir trilyondan fazla plastik torba kullanılmaktadır.
- Örneğin İngiltere’de her 200 plastik torbadan sadece biri geri dönüştürülmektedir.
- Araştırmalara göre Tek bir plastik torbanın ayrışması 1000 yıl sürer.
- Plastik torbalar ayrışmalarından sonra bile toksik kalır.
Plastiklerin çoğu düzenleyici otoriteler tarafından sağlığa zararlı değil olarak sınıflandırılmaktadır. Birçok durumda, bu yeni plastikler ya hiç test edilmez ya da testler imalat şirketleri tarafından desteklenir.
Plastik tüketimimizi nasıl azaltabiliriz?
Plastik tüketimimizi bilinçli olarak azaltırsak, sadece çevremiz için değil, aynı zamanda sağlığımız için de bir şeyler yaparız:
- Plastik şişeler yerine cam kullanılabilir: İdeal, cam şişelerde saklanan sular ; kendi filtrelenmiş suyunuzdur.
- Tek kullanımlık plastik torbalar yerine bez torbalar kullanın: Birçok süpermarkette bulunur ve yapılması kolaydır (örneğin eski tişörtlerden ; bunun örnekleri çoktur.).
- Plastik olarak paketlenmiş işlenmiş gıda tüketmemeye dikkat edilmeli : Bu daha iyi sağlık için büyük bir adımdır.
- Plastik yerine camdan yapılmış saklama kabı kullanılabilir.
- Çocuklar için ahşap oyuncaklar tercih edilmelidir