
Karaciğere Zarar Veren Sık Alışkanlıklar
Karaciğerimiz vücudun en önemli organlarından biridir. Birçok önemli işlevi yerine getirir ve birçok fizyolojik süreçte çok önemli bir rol oynar.
Karaciğerimiz ayrıca hasarlı hücrelerin yerini alan birkaç organdan biridir. Karaciğer hasarının nedeni erken ortadan kaldırılırsa, karaciğer çok iyi iyileşebilir. Çok fazla karaciğer parçası hasar görürse, karaciğerin işlevi de sınırlıdır.
Karaciğere zarar veren birkaç alışkanlık var. Farkına varmadan, hasar yavaş yavaş gelişebilir ve başlangıçta belirgin bir belirti göstermeyebilir.
Güçlü karaciğer hasarı ve bozulmuş karaciğer fonksiyonu, vücut sağlıklı bir karaciğer olmadan düzgün çalışmayacağından vücut için çok tehlikelidir.
Kötü alışkanlıklardan kurtulmak ve bunun yerine daha sağlıklı alışkanlıklar geliştirmek önemlidir. Bu karaciğeri yenilemeye ve genel refahı iyileştirmeye yardımcı olabilir.
Aşırı Alkol Tüketiminin Zararları
Ağır alkol tüketimi, karaciğer hasarının en yaygın nedenlerinden biridir. Aşırı alkol tüketimi, karaciğerin toksinleri vücuttan çıkarma yeteneğini azaltır.
Alkol tüketirken, karaciğer ağırlıklı olarak alkolü daha az toksik bir forma dönüştürmeye ve karaciğerin diğer birçok fonksiyonunu yönlendirmeye odaklanır. Yaygın sonuçlar yağlı karaciğer hastalığı ve iltihaptır.
Alkolün bozulmasında ortaya çıkan kimyasal reaksiyon, karaciğer hücrelerine zarar verebilir. Sürekli alkol tüketimi genellikle karaciğerin sirozu (karaciğerin yara izi) gibi kalıcı hasara ve böylece karaciğer fonksiyon kaybına yol açar.
Aşırı Dozda İlaç
Bazı ilaçlar karaciğere de zarar verebilir. Hasar, hafif hasardan tam karaciğer yetmezliğine kadar değişebilir. Bu ilaçlardan bazıları arasında antidepresanlar, duygudurum düzenleyicileri, kortikosteroidler (iltihap tedavisi için) ve analjezikler bulunur.
Ayrıca bazı vitamin ve mineral takviyeleri ve bazı bitkilerin aşırı dozu karaciğere zarar verebilir. Örneğin, aşırı dozda A vitamini, karaciğer toksisitesinin bilinen bir nedenidir.
Sigara İçmenin Zararları
Sigara içmenin karaciğer üzerinde dolaylı bir etkisi vardır. Sigara dumanındaki toksik kimyasallar karaciğere girer ve oksidatif strese neden olur. Bu, karaciğer hücrelerine zarar veren serbest radikaller oluşturur.
Oksidatif stres ayrıca karaciğerin fazla doku geliştirdiği bir süreç olan fibrozisin bir nedenidir. Karaciğer kendini onarmaya çalışır.
Uyku Eksikliği
Uyku eksikliği karaciğer üzerinde oksidatif strese neden olur. Uyku eksikliğinden dolayı, karaciğer yağı verimli bir şekilde işlemez, böylece yağ birikir. Yaygın bir sonuç yağlı bir karaciğerdir.
Gece boyunca vücutta çeşitli onarım işlemleri gerçekleşir. 7 ila 8 saatlik rahatsız edilmeden uykuda, vücut ve karaciğer iyileşmek için yeterli zamana sahiptir.
Tersine, uyku bozuklukları karaciğerin hasar gördüğünün bir işareti olabilir.
Aşırı Kilo ve Şeker Tüketimi
Sağlıksız bir diyetin karaciğer üzerinde çok olumsuz bir etkisi vardır. Özellikle beyaz unlu şeker ve gıda tüketimi yağlı karaciğerin gelişimini teşvik eder.
Karaciğer fazla karbonhidratları yağa dönüştürür ve genellikle kandaki şeker ve yağ miktarını düzenlemeye yardımcı olur. Aşırı kilolu insanlarda ve çok fazla şeker yemek, karaciğer bunalır ve fazla yağı kendi karaciğer hücrelerinde depolamaya başlar.
Zamanla, karaciğer hücrelerinde çok fazla yağ birikirse, karaciğer iltihaplanabilir ve karaciğer hücresi hasarı geliştirebilir.
Kozmetik Ürünlerin Kullanımı
Birçok kozmetik, vücudumuzun cilt yoluyla emdiği birçok zararlı kimyasal içerir. Tıpkı gıdalardaki toksinler gibi, kozmetiklerdeki kimyasallar ve toksinler vücut üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir.
Sabunlar, köpük banyoları, deodorantlar, rujlar, nemlendiriciler, bebek bezi kremleri, saç boyaları, maskara, güneş kremleri ve yüz temizleyicileri genellikle vücudu ve karaciğeri kirleten birçok yapay katkı içerir. Hormonal dengesizliklere, göz tahrişine, solunum rahatsızlıklarına, karaciğer şikayetlerine ve diğer birçok semptomlara yol açabilirler.
Sık Görülen Karaciğer Hasarı Belirtileri
- genel gevşeklik
- sürekli yorgunluk
- uyku bozuklukları
- Mide bulantısı ve kusma
- Sindirim problemleri
- şişkinlik
- kabızlık
- cilt problemleri
- Su tutma
- kilolu
- kötü konsantrasyon ve üzgün bilinç
- iştah kaybı
- Derinin sararması
- Koyu idrar rengi
- soluk veya kil renkli sandalye
Aşırı yükleme ve karaciğere zarar veren çeşitli nedenler vardır. Karaciğerin sağlığını iyileştirmek için, kötü alışkanlıklara izin vermek ve bunun yerine yeni alışkanlıklar edinmek çok önemlidir. Sağlıklı uyku, egzersiz, çok sayıda içme ve acı yiyecek çok faydalıdır ve karaciğer hücrelerinin yenilenmesini destekler.
Vücudun detoksifikasyonu da karaciğerin işlevini destekler. Detoksifikasyon işlemi sırasında, besin açısından zengin birçok gıda tüketilir ve karaciğer ve bağırsaklara zarar veren gıdalar bırakılır. Bu, karaciğerin ve bağırsağın kendi onarımlarına odaklanmasını sağlar.