
Antioksidan Yönünden En Zengin 8 Besin
Antioksidanlar vücudumuzu serbest radikallerden ve çeşitli hücre hasarlarından korur. Serbest radikaller vücudun dokuları için çok tehlikelidir. Demans, artrit, kalp hastalığı ve kanser gibi çeşitli hastalıklara neden olan oksidatif hasara yol açarlar. Vücudumuz oksijenden zarar görmesini önlemek için antioksidanlar kullanır.
Birçok antioksidan içeren gıdalar vücudumuza koruma sağlar. Yaşlanma sürecini yavaşlatır, detoksifikasyon süreçlerini destekler, cildi güzelleştirir, kan damarlarını güçlendirir ve kanser riskini azaltırlar.
Çoğu meyve, sebze ve bitki, C vitamini, beta-karoten, likopen ve flavonoidler gibi antioksidanlar içerir.
ORAC Skoru (Oksijen Radikal Absorbans Kapasitesi) gıdalardaki antioksidanların seviyesini test etmek için kullanılır. Oksijen radikallerinin ne kadar iyi hapsolma yeteneğini inceler. Çok fazla antioksidan içeren bazı yiyecekler vardır.
Mor, Kırmızı ve Mavi Üzüm
Özellikle koyu renkli üzümler, kansere ve kalp hastalıklarına karşı koruyan fitokimyasallar ve antioksidanlar açısından çok zengindir. İki önemli fitokimyasal, antosiyaninler ve proantosiyanidinlerdir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu iltihaptan korurlar. Üzüm ayrıca çok fazla C vitamini ve selenyum içerir.
Yaban Mersini
Yaban yaban mersini hücrelerimizi hasara karşı korur ve iltihabı azaltır. Yaban yaban mersini ayrıca bağışıklık sistemini güçlendiren, kalp hastalıklarına karşı koruyan ve konsantrasyonu artıran birçok vitamin ve mineral içerir.
Ayrıca acai meyveleri ve aronia meyveleri antioksidanlar açısından çok zengindir.
Goji Dutları
Goji meyveleri, gıda ve çevrede kanserojen maddelere karşı koruma sağlayan ellagik asit içerir. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendiren ve kolajen oluşumu için çok önemli olan birçok C vitamini sağlarlar.
Ahududu ve çilek de ellagik asit içerir ve antioksidanlar ve C vitamini bakımından zengindir.
Karanfiller
Karanfil, en yüksek antioksidan içeriğe sahip baharatlardan biridir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, vücuttaki iltihabı azaltır, cilt hasarına karşı korur, diş ağrısına karşı yardımcı olur ve kırışıklıkları ve cilt kuruluğunu azaltır.
Birçok antioksidanlı diğer otlar ve baharatlar tarçın, kekik, zerdeçal, kimyon, fesleğen, zencefil ve kekiktir. Bu otlar ve baharatlar farklı yemekler ile karıştırılabilir ve günde 2 ila 3 kez tüketilebilir.
Ham kakao
Ham kakaodaki yüksek oranda flavonoidler ve antioksidanlar kalp hastalığına karşı korur, trombositlerin kümelenmesini yavaşlatır ve kan pıhtılarının oluşumunu azaltır. Ayrıca sindirimi teşvik eder, vücudu rahatlatır, yağ yakımını iyileştirir ve ruh halini kaldırır.
Fasulyeler
Pinto fasulyesi, barbunya fasulyesi ve küçük kuru fasulye inanılmaz bir besin paketi sağlar. Birçok antioksidan, vitamin ve mineral dahil. Mercimek, kara gözlü fasulye, siyah fasulye ve barbunya fasulyesi de bol miktarda folik asit ve çinko sağlar.
Tatlı Patatesler
Beta karoten, tatlı patateslere parlak turuncu rengini verir. Beta-karoten bir antioksidandır ve cilt, gözler, kan damarları ve kardiyovasküler sistem için çok önemlidir. Tatlı patatesler ayrıca bol miktarda C vitamini, B6 vitamini, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve lif sağlar.
Havuç ve kabaklar da antioksidan beta-karoten bakımından çok zengindir.
Yeşil Çay
Yeşil çay, hücre hasarını engelleyen, antienflamatuar etkilere sahip, kolesterolü düşüren ve anormal kan pıhtılarına karşı koruyan çok sayıda polifenol sağlar.
Yeşil çay ayrıca C vitamini, E vitamini ve provitamin A bakımından da zengindir.
Önemli antioksidanlar içeren birçok gıda vardır. Doğru gıdalarla hastalıkları önleyebilir ve daha iyi hissedebiliriz.