
Antibiyotiklerin Vücut Üzerinde Etkileri Nelerdir
Antibiyotikler bakterilere karşı tıbbi bir ilaçtır. Bakterilerin neden olduğu çeşitli hastalıklarda kullanılırlar. Bunlar, örneğin, solunum yolu enfeksiyonları, enfekte yaralar, cilt enfeksiyonları ve mesane enfeksiyonlarını içerir.
Antibiyotikler, bakterilerdeki metabolik süreçleri öldürür veya çoğalmasını önler. Bu şekilde, enfeksiyona karşı mücadelede bağışıklık sistemi desteklenir.
Bakterileri farklı şekillerde hedefleyen birkaç antibiyotik vardır. Örneğin, penisilin bakteri hücre duvarlarını yok ederken, eritromisin bakterilerin protein üretimini önler.
Enfeksiyonlarda uygun antibiyotik kullanımı çok yararlı ve hayat kurtarıcı olsa da, yan etkileri diğer sağlık sorunlarına neden olabilir. Bazı yan etkiler kısmen ciddi hastalıklara bağlı olabilir.
Antibiyotiklere Bağlı İshal
Antibiyotikler sadece vücuttaki tehlikeli bakterileri değil, aynı zamanda bağırsaktaki iyi bakterileri de öldürür. Bu bağırsaktaki iyi ve kötü bakteriler arasındaki dengeyi bozar. Sonuç genellikle sulu dışkı ve ishaldir.
Bağırsak bakterilerinin dengesini geri kazanmak için probiyotikler çok faydalıdır. Probiyotik etkisi olan gıdalar arasında yoğurt, kefir ve lahana turşusu bulunur. Bu yiyecekler günlük olarak tüketilmelidir.
Antibiyotiklere Bağlı Bulantı ve Kusma
Özellikle antibiyotikler penisilin ve metronidazol alırken sıklıkla bulantı ve kusma vardır. Semptomlar genellikle antibiyotikler iyi bağırsak bakterilerinin bazılarını öldürdüğünde ortaya çıkar.
Antibiyotik alarak bulantıyı azaltmak için probiyotik yoğurt ve zencefil çayı çok faydalıdır.
Antibiyotiklere Bağlı Vajinal Mantar Enfeksiyonları
Deride ve vajinada çeşitli mikrop ve kandida mantarları vardır. Mikroplar dengede ise, vücuda zararsızdır.
Antibiyotik alarak, bu bakterilerin doğal dengesi bozulabilir ve kandida mantarlarının sayısı arttırılabilir. Bu genellikle vajinal mantar enfeksiyonlarına yol açar.
Bir mantar enfeksiyonu belirtileri arasında kalın, beyaz bir vajinal akıntı ve vajinal bölgede kaşıntı ve yanma bulunur.
Vajinal mantar enfeksiyonunu önlemek için günlük probiyotik gıdalar tüketilmelidir. İyi bir bağırsak florası ve vajinal flora gelişir, çünkü bağırsak florası ve vajinal flora birbirini etkiler.
Antibiyotikler Nedeniyle Zayıf Bağışıklık Sistemi
Vücudun bağışıklık sisteminin yaklaşık yüzde 80’i bağırsak sisteminde bulunur ve iyi bağırsak bakterileri yardımıyla inşa edilir. Antibiyotikler iyi ve kötü bakterileri ayırt edemediğinden, tehlikeli bakteriler ve bağışıklık sistemi güçlendirici bakteriler yok edilir.
Sonuçlar genellikle zayıf bir bağışıklık sistemi, enfeksiyonlara, alerjilere, cilt lekelerine, sürekli yorgunluğa ve konsantre olma zorluğuna karşı artan duyarlılıktır.
Vücudun savunmasını desteklemek için probiyotik yiyecekler ve antibiyotik özelliklere sahip yiyecekler çok faydalıdır. Bunlar zencefil, kekik, greyfurt, zerdeçal ve sarımsak içerir.
Antibiyotiklere Bağlı Böbrek Fonksiyonlarında Bozulma
Metisilin, vankomisin, sülfonamidler, gentamisin, florokinolonlar, gatifloksasin, levofloksasin, moksifloksasin ve streptomisin gibi bazı antibiyotiklerin böbrekler üzerinde olumsuz bir etkisi vardır.
Böbrekler atık ürünleri çıkardığı ve kandaki su, tuz ve mineral dengesinin dengelenmesine yardımcı olduğundan, hafif böbrek hasarı ciddi sorunlara yol açabilir.
Antibiyotikler alınır ve bu arada bacaklarda ve ayaklarda şişme, bulantı ve kusma olursa, bir doktora başvurulmalıdır.
Antibiyotiklere Bağlı Sistit
Antibiyotik alırken sıklıkla üretranın yakınında yaşayan yararlı bakteriler yok edilir. Bu, tehlikeli bakterilerin idrar yoluna ve mesaneye girmesini ve büyümesini kolaylaştırır.
Tekrarlayan mesane enfeksiyonları genellikle rahatsız edilmiş bağırsak florasının ve vajinal floranın bir göstergesidir.
İç Kulakta Antibiyotiklere Bağlı Problemler
Aminoglikozit antibiyotiklerin tüm üyeleri iç kulağa zarar verebilir. İlaçlar kan dolaşımından veya orta kulaktan iç kulağa difüzyon yoluyla geçebilir ve sinir hücrelerine saldırabilir. Sonuçlar işitme kaybı, baş dönmesi ve kulak çınlaması olabilir.
Antibiyotiklerin doğum kontrol hapları üzerindeki zayıf etkileri Antibiyotik rifampisin ve rifampin benzeri ilaçların alınması, oral kontraseptiflerin etkinliğini azaltır.
Ayrıca, tüberküloz ve menenjit gibi hastalıkları tedavi etmek veya önlemek için kullanılan antibiyotikler, oral kontraseptiflerin etkinliğini azaltabilir.
Daha Fazla İpucu:
- Antibiyotikler Yan etkiler kişiden kişiye değişebilir.
- Antibiyotikler doktor tarafından reçete olmadan alınmamalıdır.
- Antibiyotiğin dozu soruna göre ayarlanmalıdır.
- Kalan antibiyotikler asla ikinci kez alınmamalıdır. Tetikleyici bakterilere bağlı olarak başka bir antibiyotik kullanılır.
- Başkasına reçete edilen bir antibiyotik almayın. Kişinin kendi vücudundaki enfeksiyona neden olan bakteriler, antibiyotiğin reçete edildiği bakterilerden farklı olabilir.
- Vücudun bağışıklık sistemini desteklemek için doğal antibiyotik etkisi olan gıdalar diyete entegre edilebilir. Bunlar zencefil, bal, kekik, greyfurt, zerdeçal ve sarımsak içerir.
Antibiyotikler birçok hastalıkta çok yardımcıdır. Bununla birlikte, bu ilaçları alırken yan etkiler alınmalıdır. Antibiyotik kullanımı sırasında ve sonrasında iyi bağırsak bakterilerinin gelişimini desteklemek de önemlidir. Probiyotik gıdalar ve besin açısından zengin gıdalar bağırsak florasının yeniden oluşturulmasına yardımcı olur.